Een uitvoerend beslag onder derden: enkele vragen & antwoorden

Wat is dit precies en hoe verloopt deze procedure?

Eén van uw schuldeisers die in het bezit is van een uitvoerbare titel (vb vonnis, dwangbevel, notariële akte,…) heeft ons verzocht om de uitvoering verder te zetten en in het kader hiervan werd er overgegaan tot een uitvoerend beslag onder derden.

De meest voorkomende voorbeelden van een beslag onder derden zijn een loonbeslag of een beslag op bankrekening. Het gaat om gelden die u toekomen maar die momenteel nog in het bezit zijn van ‘een derde’.

De gerechtsdeurwaarder betekent het beslag onder derden (zonder noodzakelijke voorafgaande verwittiging) aan deze laatste ‘derde’, uw werkgever dus bijvoorbeeld of uw bankinstelling.

Van zodra het beslag onder derden werd betekend (= de akte werd officieel overhandigd) aan deze ‘derde’, mag de werkgever of de bankinstelling de gelden niet meer aan u uitkeren.

Nadat deze akte van beslag onder derden werd afgegeven aan de werkgever zal u enkele dagen later de ‘aanzegging’ ontvangen. Dit is de akte die u er officieel van in kennis stelt dat wij een beslag onder derden hebben gelegd op uw tegoeden.

Ik merk dat alle gelden geblokkeerd worden en niet enkel deze ter waarde van de schuld die voor deze schuldeiser openstaat, hoe komt dit?

De reden hiervoor is dat het beslag een collectieve uitwerking heeft.

Dit betekent dat het beslag niet enkel voor dit specifiek dossier gelegd is maar ook voor alle andere gekende schuldeisers (dus ook voor die bij vb andere gerechtsdeurwaarders of bij de belastingen).

De collectieve uitwerking zorgt ervoor dat wij als gerechtsdeurwaarder alle gelden gaan verzamelen en gaan verdelen onder de verschillende schuldeisers.

Wanneer gaan jullie over tot die evenredige verdeling en wanneer worden de gelden effectief uitbetaald aan mijn andere schuldeisers?

Dit hangt af van dossier tot dossier. Factoren die bijvoorbeeld meespelen zijn de grootte van het bedrag dat wij ontvangen en het aantal schuldeisers die u heeft.

Indien wij een éénmalig bedrag ontvangen (vb bij beslag op bankrekening) starten wij de procedure van verdeling vrijwel onmiddellijk op na ontvangst van de gelden.

Indien het echter een loonbeslag betreft zal dit ervan afhangen hoe groot de bedragen zijn die wij maandelijks ontvangen.

Voor elke verdeling die moet worden opgestart zijn er namelijk bijkomende kosten en het is dan ook in uw eigen belang dat wij zoveel mogelijk schuldeisers in één keer kunnen regelen wanneer wij overgaan tot het opstellen van een P.V. van evenredige verdeling om op deze manier de kosten zoveel mogelijk te beperken.

Het kan dus zijn dat er maanden voorbij gaan vooraleer wij ‘voldoende’ gelden ontvangen hebben om tot verdeling over te gaan. Van zodra de gerechtsdeurwaarder ziet dat er voldoende gelden voorhanden zijn wordt het wettelijk traject gevolgd om de evenredige verdeling op te starten.

Dit betekent dat wij de wettelijke verplichting hebben om alle schuldeisers op te sporen.

Dit gebeurt door het aanschrijven van de fiscus, de sociale zekerheid en alle schuldeisers die zichtbaar zijn in het Centraal Bestand van Berichten van Beslag.

Weet dat hier enige tijd over heen gaat gezien er bepaalde wettelijke termijnen zijn die wij moeten respecteren en moeten afwachten. Meer informatie hierover kan u terugvinden in het artikel 1627 e.v. van het Gerechtelijk wetboek. U zal dus wel wat geduld moeten uitoefenen.

Hoe lang zal het (loon)beslag nog verder lopen?

Net zoals hierboven is het antwoord op deze vraag ook afhankelijk van dossier tot dossier.
Wanneer wij bijvoorbeeld maandelijks slechts een klein bedrag ontvangen van uw werkgever en u hebt vele openstaande schulden bij verschillende schuldeisers kan deze procedure jaren aanslepen.

Ontvangen wij daarentegen maandelijks telkens een groter bedrag, hebt u slechts enkele kleine schulden en doet u daarenboven zelf nog een rechtstreekse betaling zullen wij al uw dossiers veel spoediger kunnen regelen en is het kwestie van enkele maanden.

Kan ik nog een afbetalingsplan bekomen of kan ik nog betalingen verrichten?

Uiteraard kan u nog steeds betalingen voor dit dossier uitvoeren. De betalingen die u rechtstreeks aan ons kantoor doet worden integraal aan dit specifieke dossier toegewezen en dienen niet verdeeld te worden. Op deze manier zal dit specifieke dossier sneller geregeld zijn en kunnen de gelden die wij ontvangen uit het beslag onder derden voor uw andere schuldeisers dienen.

Wel belangrijk om te weten is dat deze betalingen de procedure van uitvoerend beslag echter in géén enkel geval kunnen doen stoppen.


Worden alle gelden in beslag genomen?

Zoals hierboven reeds uitgelegd worden in principe alle gelden in beslag genomen en dus NIET enkel voor het openstaand saldo van dit dossier. Wanneer het gelden uit inkomsten betreffen, gelden er echter wettelijke beperkingen. De bedragen of prestaties zijn niet volledig vatbaar voor beslag. De bedragen worden per inkomensschijf berekend en worden jaarlijks herzien en geïndexeerd. Ook andere factoren worden in rekening gebracht zoals o.a. het aantal kinderen die u ten laste heeft.


Heeft u toch nog andere vragen of wenst u de actuele status van uw dossier te kennen?
Aarzel niet om ons te contacteren via telefoon op het nummer 02/343.75.00, per e-mail op info@gdwrobert.be , op het debiteurenweb https://tagor3web.gdwrobert.be of tijdens de openingsuren aan ons loket.

Ons kantoor

Gerechtsdeurwaarderskantoor ROBERT

Vanderkinderestraat 272
1180 UKKEL

Tel : +32 2 343 75 00
Mail : info@gdwrobert.be
Whatsapp: +32 2 343 75 00

Openingsuren loket
Iedere werkdag van 09u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 16u00
Op vrijdag tot 15u30.

De Studie is van maandag tot tem vrijdag telefonisch bereikbaar van 08u30 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00 ( vrijdag tot 16u00 )

Corona popup

Onze loketten zijn terug open!

maandag tot donderdag

van 9u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 16u00

vrijdag

van 9u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 15u30

KOM ALLEEN

MAX 1 PERSOON BINNEN VOOR MAX 15 MIN.